Het is een land van contrasten, van adembenemende landschappen, hoge besneeuwde bergketens, een kustwoestijn, het Amazonewoud, hoogtemeren, diepe canyons. Van veel ongewone dieren, het Titicacameer, de vallei van de Colca, Nasca en zijn mysterieuze lijnen, de magie van de Machu Picchu, de betovering van zijn ruïnes. En dan de steden, met Lima, de stad der Koningen, Arequipa, de witte stad, Trujillo, de stad van de eeuwige lente en natuurlijk Cuzco met zijn Inca- en koloniale stijl.
Peru heeft een uiterst gastvrije bevolking, met typische klederdracht en folklore.
En dan ook nog de Peruviaanse keuken, met een mix van Indiaanse, Spaanse en Afrikaanse kookkunst die leidden tot een fusionkeuken met heerlijke gerechten zoals de ceviche, de rococo relleno, de papa a la huancaina…
Rond 20.00 uur plaatselijke tijd (03.00 u België) aangekomen in het hotel Miraflores in Lima. Het verkeer is verschrikkelijk en gaat nauwelijks vooruit. We doen anderhalf uur over enkele kilometers. Miraflores is ook een gedeelte van de stad Lima, waar ong. 10 miljoen van de 30 miljoen Peruvianen wonen. Drukte !!! Er hangt wel een grijze lucht en dit het hele jaar door, door een hardnekkige mist die ontstaat door de vochtigheid. Weinig of nooit zon in Lima!
We bezoeken de oude koloniale wijken met de Plaza Mayor (grote markt) of ook Plaza de Armas genoemd, waar vroeger alle macht was geconcentreerd. De huizen in de straten hebben allemaal mooi houten balkons waarop de vrouwen vroeger stonden. Hun enig contact met de buitenwereld. Lima alleen al heeft 4000 balkons en ook 165.000 taxiʼs !
In de namiddag vliegen we naar Arequipa, de tweede stad van Peru, een groene oase op een hoogte van 2400 meter aan de voet van de vulkanen Chachani, Misti en de Pichu Picchu. Dit moet ons een eerste aanpassing en gewenning aan de hoogte toelaten, die de komende dagen nog zeer veel zal stijgen. Deze gewenning is nodig om niet al te veel hoogte-problemen te hebben
“Het meest fameuze is het klooster Santa Catalina (St. Catharina), die een echte stad binnen de stad vormt.”
Arequipa
Vandaag bezoeken we de charmante koloniale Witte stad Arequipa, zo genoemd omwille van de vele constructies in vulkanische witte steen. Het ligt op een hoogte van 2.325 m. Ideaal om aan de hoogte te wennen, gezien we morgen boven de 4000 meter zullen gaan.
Het is een stad met 1,2 miljoen inwoners, de tweede grootste stad van Peru. De stad ligt aan de voet van 8 vulkanen waarvan 3 nog actief: de Chachani alom aanwezig en eeuwig besneeuwd, de Misti en de Pichu Pichu (heuvel). Rond de vulkanen is er terrasbouw. Het historisch centrum met de Plaza de Armas is omringd door gracieuze zuilengalerijen en beplant met palmbomen en jacarandas (de zeer grote mooi paars bloeiende bomen die we kennen vanuit Zuid-Afrika). Het is Unesco werelderfgoed sinds 2000. Op het plein bezoeken we de kathedraal, de kerk van de Compania, de prachtig versierde kapel van de heilige Ignatius van Loyola en enkele kloosters, die nu shops zijn geworden
Het meest fameuze is het klooster Santa Catalina (St. Catharina), die een echte stad binnen de stad vormt. Er doorlopen neemt meer dan een uur in beslag. Echt een bezoek waard.
In de namiddag is het shopping time. Van de wol van de vicuna wordt kledij gemaakt. Zeer exclusief. De stof is uiterst licht. Een pull kost … hm … 1.500 euro! Ze worden maar om de 3 jaar geschoren waardoor het basisproduct zeldzaam én duur is.
Hoogtes
Op moederdag is alles dicht. Er zijn veel festiviteiten voor de “Dia de la mama” en alles moet er voor wijken. We vertrekken vandaag per bus (voor 2 man – met chauffeur en gids) richting de vallei van de Colca rivier die we morgen gaan bezoeken. We verlaten de stad en onze 3 vulcanos, draaien er rond en komen in het nationaal park Pampa Canahuas. Er leven naast de lamaʼs, vicunas, guanacos en alpacaʼs, ook poemaʼs, vossen, kleine slangen, vicacha (een soort konijn met lange oren), schorpioenen, … We gaan op ontdekking!
De weg voert ons met zon, regen en zelfs sneeuw (op de hoogtes van 4.500 tot 4.910 m) naar verschillende dorpjes zoals Patahuasi, waar we eens stoppen maar weinig te zien is. In het hoogste gelegen dorp Patapampa op 4.910 mhoogte zien we zeer veel vulkanen rondom ons, allen met een hoogte rond de 6.000 meter. Het is er 5 gr warm (of koud). Spectaculair zicht, ook al is het deels beperkt door de sneeuwval.
Hoe voelt die grote hoogte aan en wat doet dat met een mens? Zolang je blijft zitten in de zetel van de auto is er geen probleem. Rustig ademen, en relax blijven. Eens uitstappen om een foto te nemen, is al iets minder. De ijlere lucht doet me soms ook eens naar mijn adem snakken. Eens door je knieën buigen om een foto van een lama te nemen en dan weer recht op staan is niet meer aan te bevelen. Je voelt een soort onderdruk in je hoofd die je een beetje duizelig maakt. De auto in en uit springen doe je ook beter niet meer … en er is toch een lichte constante druk voelbaar binnen in de hersenpan.
Gelukkig waren we al 2 dagen aan de hoogte aangepast. Dit is meer dan nodig. Al bij al hebben we geen problemen gevoeld.
“De vallei kent vele kleurrijke dorpjes waar de inheemse bevolking haar traditionele leefwijze in stand houdt met festivals, ambachten en landbouw.”
Colcacanyon
Vandaag bezoeken we vanuit ons hotel de Colca Canyon. Ze is 120 km lang, en de weg loopt op de rand van de canyon waarin de Colca rivier loopt. Deze canyon is het gevolg van een breuk tussen 2 tektonische platen. Met een diepte van 4.160 meter is de Colca Canyon de diepste canyon ter wereld. De canyon is twee keer zo diep als de Grand Canyon en met ong. 120.000 bezoekers per jaar, één van Peruʼs meet bezochte bestemmingen. De Colca vallei dankt haar naam aan de gaten die in de kloof te zien zijn, genaamd Colcaʼs (of bergplaats). In die gaten bewaarden de Incaʼs hun voedsel. Deze streek werd door de Incaʼs in de 14de eeuw in hun rijk geïncorporeerd.
De vallei kent vele kleurrijke dorpjes waar de inheemse bevolking haar traditionele leefwijze in stand houdt met festivals, ambachten en landbouw. Zij verkopen er enkele typische lokale producten. We dalen nog verder af en zien de prachtige Inca terrassen. Alle schakeringen in groen. Dat geeft spectaculaire beelden en vergezichten, waar we maar niet genoeg van krijgen.
Deze namiddag hebben we vrij, en genieten we van het hotel en haar Spa. We overnachten opnieuw in hotel Basitas del Colca van de Belmond groep.
Altoplanoen Puno
We verhuizen vandaag naar de Altoplano(hoogvlakte) ten zuid-westen van Peru, aan de grens met Bolivië. Het wordt een trip van 6 uur rijden, doorheen fantastische landschappen, met zelfs woestijn, vulkanen, besneeuwde bergen en kleine meren waar flamingoʼs leven. We blijven de ganse trip op een hoogte rond de 4.300 tot 4800 m. De Altoplano zelf ligt op een hoogte van 3.800 meter. Het is een enorm uitgestrekt gebied.
Na deze lange trip komen we aan in Puno, een stad op een brede baai aan de rand van het Titicacameer, het hoogst gelegen bevaarbare meer te wereld op een hoogte van 3.812 meter met een oppervlakte van 8.300 km2 of een kwart van België. Eén derde behoort tot Peru, de rest tot Bolivië. In het midden van het meer ligt het eiland Taquille. Gans het eiland mét zijn bevolking zijn Unesco werelderfgoed.
Titilaka of Titicacameer, de beide namen worden hier door elkaar gebruikt. In de lokale Aymara taal betekent het “de mond vande grijze poema”.
We overnachten aan de oever van het meer in het Titilaka Hotel, een Relais & Château, op 40 km van Pino. Een vrij exclusief hotel, top niveau met eigen programmaʼs. Het is een all-inclusief hotel en de service en niveau van het eten is excellent!
Basic
Na anderhalf uur varen komen aan bij het Isla de los Uros: drijvende eilanden van riet gemaakt. De oorspronkelijke bewoners waren de Uros indianen, vandaar de naam. Op zoʼn eiland leven een aantal families samen. Op datgene dat wij bezoeken wonen 12 volwassen en 10 kinderen. Het is nog authentiek. Rond Puno zijn er een honderdtal waar de bewoners alleen overdag nog aanwezig zijn. Alles is in riet gemaakt. Ze leven van vis en brood. Ze leven werkelijk ‘very basicʼ. Ze maken vuur op een stenen plaat, omdat anders hun eiland volledig afbrandt. Ze gaan ook naar de lokale markt op het vaste land, om ruilhandel te doen. Ze maken wel geld van het breiwerk dat ze maken en verkopen aan toeristen.
Na nog eens een anderhalf uur varen bereiken WeIsla Taquile: volledig Unesco werelderfgoed. De bezoekers zijn dan ook beperkt en alles is goed georganiseerd omdat er werkelijk voor gewaakt wordt dat hun cultuur blijft bestaan zoals ze thans is. Op het eiland dat volledig authentiek is, en zo dient bewaard te blijven, wonen 2.300 mensen in 4 communities. Ze hebben 16 presidenten (die niet vechten met elkaar) maar het volledig eiland organiseren en zeker het toerisme dat een goede bron van inkomen is.
Titilaka-trein
Vandaag laten we ons verwennen op de Titilaka trein! In Oriënt-Expresstijl trekken we per trein doorheen de prachtige landschappen van de Altiplano. Het wordt een treinervaring van 10,5 uur tot in Cuzco, 615 km verder. Aankomst om 18.00 uur… zeer vermoeiend dat niets doen, maar toch volop genieten van de natuur en de rit en de service.
“De Altoplano is en blijft het meest extreme natuurfenomeen van de Andes. Actieve vulkanen en erosie geven enorme kale leegtes met surrealistische kleurcombinaties die tegelijkertijd overweldigen, ontroeren en inspireren.”
De Titilaka trein heeft inderdaad de charme van de Oriënt Express treinen in Europa. Twee luxe wagons, een bar, een uitzichtwagon, prachtige houten binnen bekleding, een mooi glad gestreken tafellaken op de tafel en een perfecte service. Pure verwennerij. We rijden terug door de prachtige gezichten van de hoogvlakte. We klimmen naar de Col van La Raya (4.319 m hoog) dat middenin de besneeuwde bergtoppen ligt. Het is adembenemend, ruig, buitenaards, onmetelijk ….Deze Altoplano is en blijft het meest extreme natuurfenomeen van de Andes. Actieve vulkanen en erosie geven enorme kale leegtes met surrealistische kleurcombinaties die tegelijkertijd overweldigen, ontroeren en inspireren. Dit land van ijs, vuur, wind en zout strekt zich immens uit van de laagvlaktes van Peru tot Noord-Argentinië. In het zuiden ontmoeten de uitlopers van Bolivië, Argentinië en Chili elkaar bij borrelende modderpoeltjes. Een snoer van vulkanen wordt weerspiegeld op de uitzichtloze zoutvlaktes. En toch is deze Altoplano een geliefde trekpleister voor viscachaʼs (die konijnen …), vicunas, alpacas en lamaʼs. En op de kleurrijke lagunes verzamelen duizenden karmijnrode James Flamingoʼs bij elkaar. Uniek!!!
We logeren in het hotel Belmond Palacio Nazarenas in Cuzco. Een voormalig Paleis in de Incatijd, daarna een klooster en nu een tophotel.
Cuzco
Vandaag ontdekken we de zogenaamde “navel van de wereld”, de stad Cuzco, de hoofdstad van Tahuantinsuyu, de Incastaat waarvan nog heel wat restanten overblijven. De oude stad Cuzco is gelegen op ong. 3.400 m hoogte, omringd door bergen, nabij de Heilige Vallei. Het woord Cuzco is afkomstig uit de oude Inca-taal, het Quechua, dat thans nog zeer veel wordt gesproken, en betekent “navel”, omdat de Incaʼs geloofden dat deze stad het centrum van het universum was. De bijnaam van de stad is “keizerlijke stad” omdat het de hoofdstad van het Incarijk was en de oudste stad in het zuidelijke continent waar mensen nog wonen.
Van Cuzco naar Machu Picchu
Voorbij Urubamba bezoeken we Ollantaytambo, een dorp dat al eeuwenlang hetzelfde is gebleven, met heilige baden en fonteinen, een enorm monumentaal terras en bovenaan de Zonnetempel dat een indrukwekkende Incasite vormt. De mooiste tot nu toe gezien. We rijden via de diepe canyon van Urubamba, bekroond met besneeuwde bergtoppen en waar we hier en daar op de bergflanken Incaruïnes kunnen ontwaren. Er zijn ook wasberen, maar die zien we niet. De volledige rit rijden we langs de Urubamba rivier, die wild om zich heen slaat. Dit geeft schitterende beelden.
We overnachten in het hotel Belmond Sanctuary Lodge dat werkelijk aan de toegang tot de Machu Picchu ligt, die we morgen gaan bezoeken.
Hoogtepunt
Vandaag is de hoogdag van onze reis in Peru. We bezoeken Machu Picchu(2.430 m). Ons hotel is ideaal gelegen aan de toegang naar de Machu Picchu site. We kunnen dus te voet de prestigieuze site van de beroemde Verloren Stad betreden. Het is een drukte van jewelste. Elke vijf minuten komt een bus met toeristen vanuit Aguas Calientes toe. Vorig jaar tot 7000 per dag(!!). Dit jaar beperkt tot 5000 en voor het eerst in time-blocks. We hebben de block van 10.00 u.
“Ons hotel is ideaal gelegen aan de toegang naar de Machu Picchu site. We kunnen dus te voet de prestigieuze site van de beroemde Verloren Stad betreden. Het is een drukte van jewelste.”
Een reis naar Peru is dus zeker niet volledig zonder een bezoek aan Machu Picchu of Oude Berg in de Inca-taal, het Quechua. Het werd nooit ontdekt door de Spaanse Conquistadores en is daarom ook nooit vernietigd. Hierdoor is het één van de belangrijkste Inca-ruïnes geworden. De Incaʼs begonnen aan de bouw van de stad rond het jaar 1440.
In 1983 is Machu Picchu erkent als Unesco werelderfgoed en in 2007 werd de locatie verkozen tot één van de 7 nieuwe Wereldwonderen. Met ons bezoek aan Machu Picchu vandaag hebben we ze nu allemaal live gezien.
Overnachting in het Hotel Belmond Rio Sagrado in Urubamba Zoutterrassen Vandaag bezoeken we de verrassende site van de zoutveldenvan Marasmet duizenden zoutterrassen in de diepte van een nauwe vallei. Daarna bezoeken we de ronde Incaterrassen van de archeologische site van Moray. In 2 keer zijn er 7 cirkels gebouwd. Iets verder ligt nog een tweede locatie met 7 cirkels. De 7 is heilig voor de Incaʼs, alsook de 3, die de slang (aarde – wijsheid), de poema (de sterkte) en de condor (lucht) betekenen.
Overnachting in hotel Belmond Palacio Nazarenas in Cuzco.
Vrije dag in Cuzco
Met een toeristisch ticket lopen we vandaag nog wat rond in de stad Cuzco. We kunnen er – volgens ons voorgesteld programma – nog van alles mee bezoeken. Er staan nog heel wat bouwwerken uit de Inca-tijdperk en de koloniale periode in deze stad. Rijkelijk versierde kerken, zoals de Compania of La Merced, en een prachtig klooster San Blas, met zijn preekstoel in gebeiteld hout. De wijk van San Blas staat ook bekend om zijn ambachten.
Overnachting opnieuw in hotel Belmond Palacia Nazarenas waar we ons echt beginnen thuis te voelen door een zeer persoonlijke service. Morgen hebben we niets meer op ons programma staan. Eerst een binnenlandse vlucht van Cuzco naar Lima op de middag. In de vooravond hebben we de internationale vlucht van Lima naar Madrid, om er op donderdag 23 mei rond 15.00 uur aan te komen. Daarna nog de vlucht naar Brussel. Het zal een lange dag worden, deels ook door het terugnemen van de 7 uren tijdsverschil.
Dank aan Annelies Gies, onze reisagente uit Zottegem, die ik iedereen kan aanbevelen, en die andermaal een perfecte reis in elkaar heeft gestoken, natuurlijk op voorstel en in samenwerking met mijn vrouw.